top of page

Idealen in Steen


In de videoserie 'Idealen in Steen' laat OPEN Rotterdam zien wat de drijfveren zijn waarmee in Rotterdam door de eeuwen heen is gebouwd. Wie maakt de stad? Met welke idealen? Wat zijn de parallellen tussen vroeger en nu?

In de tweede aflevering wordt het ontstaan van de hoge woningbouw in Rotterdam onder de loep genomen. En wordt onderzocht wat we kunnen leren van pionier Willem van Tijen, die de eerste woonflats van Nederland ontwierp. Zijn visie wordt hierbij vergeleken met de visie achter het bouwen van hoge woningbouw van nu.

Om de hoge woningbouw van nu in kaart te brengen, wordt gesproken met diverse ontwikkelaars en architecten van recente projecten als Fenix I, de Groene Kaap, de Zalmhaventoren en SAWA.


Volgens Robert Winkel is het cruciaal dat je verandering niet aan de markt over laat, maar het zelf doet. Voor de realisatie van SAWA richtte hij daarom naast zijn architectenbureau Mei architects and planners, samen met compagnon Mark Compeer, Nice Developers op.

“We vinden het heel belangrijk om de aankomende generatie te laten zien dat dit soort gebouwen gemaakt kunnen worden. (…) Als je echt die verbeteringsslag wilt maken met het wonen en de omgeving daaromheen, dan moet je het zélf doen.”

Bekijk de hele aflevering bij OPEN Rotterdam: openrotterdam.nl/het-ontstaan-van-de-hoge-woningbouw-in-rotterdam-in-een-nieuwe-idealen-in-steen

bottom of page