NICE Tower
De wereld staat voor immense uitdagingen: de temperatuurstijging moet worden afgeremd en om dat te bereiken moet de CO2-uitstoot drastisch worden verminderd. Met het Klimaatakkoord van Parijs, de European Green Deal en de UN Sustainable Development Goals hebben we duidelijke afspraken gemaakt. Toch bouwen we nog steeds voornamelijk met beton en staal, materialen die een grote bijdrage leveren aan de CO2-uitstoot.
Daarnaast zien we een groeiende wooncrisis met een gebrek aan betaalbare woningen, toenemende eenzaamheid onder stadsbewoners en een schrikbarende afname van biodiversiteit. Wij, NICE Developers, geloven we dat het anders kan en moet. Wij kiezen voor een toekomst waarin duurzaamheid, circulariteit en maatschappij centraal staan.
Bovendien staan we voor een periode van materiaal schaarste, wat vraagt om een radicale herziening van onze bouwmethoden. We moeten materialen zoveel mogelijk hergebruiken en kiezen voor regeneratieve, herbruikbare materialen en circulaire bouwtechnieken, om op een verantwoorde manier te blijven bouwen nu en in de toekomst.
Vijf jaar geleden begonnen we met SAWA, het eerste circulaire houten woongebouw in Europa. SAWA dient als prototype en inspiratie voor een nieuwe, duurzame standaard. Nu gaan we verder met de NICE Tower, en bewijzen we dat circulaire hoogbouw ook mogelijk is, ook op grote schaal.
NICE: Circulaire houtbouw, biodiversiteit en betaalbare woningen
NICE Developers is een vooruitstrevende ontwikkelaar die zich richt op circulaire houtbouw, biodiversiteit en betaalbare woningen. Het bedrijf, vijf jaar geleden opgericht door Mark Compeer en Robert Winkel, heeft in een relatief korte tijd een indrukwekkende groei doorgemaakt. Wat in 2019 begon als een kleine onderneming, is inmiddels uitgegroeid tot een invloedrijke speler van duurzame bouwprojecten. En NICE blijft groeien: naast hun eigen medewerkers wordt NICE ondersteund door een team van ruim dertig specialisten van Focus on Impact, een partner die helpt de impact van hun projecten te vergroten.
NICE is vooral bekend van SAWA in Rotterdam. Dit gebouw is met recht een pionier op het gebied van circulaire houtbouw. Met een hoogte van 50 meter en 109 woningen is SAWA het eerste volledig circulaire houten woongebouw van deze omvang in Nederland. De oplevering van het project staat gepland voor de zomer van 2025. Het gebouw heeft maar liefst 15 internationale prijzen gewonnen en is meer dan 250 keer opgenomen in publicaties wereldwijd. Onder andere gerenommeerde media zoals de Financial Times en het Nederlandse NTR hebben het project uitgelicht, wat bijdraagt aan de groeiende bekendheid van NICE Developers als koploper in duurzame stedelijke ontwikkeling.
Introducing the NICE Tower
De NICE Tower, met een indrukwekkende hoogte van 140 meter hoog en volledig opgebouwd uit hout, is de volgende stap in de revolutie van circulaire houten hoogbouw. De toren ontleent zijn stabiliteit uit de houten schoren in de gevel en de houten liftkern, is volledig biobased en van de begane grond tot de liftkern en draagconstructie vrij van beton. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot drastisch verminderd ten opzichte van traditionele betonnen gebouwen en helpt het de opwarming van de aarde tegen te gaan.
De schaarste aan bouwgrond en groeiende vraag naar stedelijke woningen vraagt om slimme oplossingen en extra aandacht voor woonkwaliteit. Hoogbouw biedt een effectief antwoord op het ruimtegebrek in binnenstedelijke gebieden en is zowel financieel als qua CO2-uitstoot efficiënt, doordat het gebruikmaakt van de bestaande stedelijke infrastructuur. Met een divers, inclusief woonprogramma en zijn getrapte vorm met gemeenschappelijke dakterrassen biedt de NICE Tower ruimte voor ontmoeting en verbinding. Door het natuurinclusief ontwerp sluit de toren aan op ecologische structuren en bevordert het de biodiversiteit in de stad.
Met een hoogte van 140 meter, een baanbrekende prestatie, bewijst NICE dat duurzaam, innovatief en sociaal bouwen op deze schaal mogelijk is. De NICE Tower tilt houtbouw naar een geheel nieuw niveau en toont aan dat houtbouw tot ongekende hoogtes kan stijgen.
CO2-reductie door houtbouw
Door te bouwen in hout, zoals CLT (Cross Laminated Timber) en Glulam, kunnen we niet alleen CO2 opslaan en de uitstoot drastisch verminderen, maar ook sneller, lichter, en duurzamer bouwen. Dit maakt de NICE Tower een ‘Paris Proof’ gebouw, in lijn met alle huidige en toekomstige klimaatdoelen.
Om de klimaatdoelen te halen moeten er drastische stappen worden gemaakt. Gemiddeld stoot een betonnen toren 450 kg CO2 per m² uit. Voor 2030 moeten we deze uitstoot terugdringen naar 139 kg CO2 per m². De NICE Tower kan deze ambitieuze norm bereiken.
Dat betekent dat we binnen dezelfde CO2-footprint van één toren van traditioneel beton, maar liefst drie biobased NICE Towers kunnen realiseren! Niet alleen verkleinen we de CO2-footprint aanzienlijk, maar voegen we binnen het beschikbare CO2 budget ook meer woningen toe aan de voorraad.
Circulair en toekomstgericht
Om de uitputting van de aarde tegen te gaan, is het essentieel om zoveel mogelijk hergebruikte en regeneratieve biobased materialen te gebruiken. De NICE Tower is volledig biobased en circulair ontworpen. De vloeren zijn opgebouwd uit CLT met erbovenop hergebruikte droge massa in plaats van gegoten beton. De houten constructie wordt in de fabriek prefab voorbereid en op locatie in elkaar geschroefd. Alle constructie onderdelen zijn daarmee in de toekomst losmaakbaar en herbruikbaar. Dit draagt bij aan de lange levensduur en circulariteit van het gebouw.
Het ontwerp van de NICE Tower is gebaseerd op het Open Building-principe: de hoofddraagconstructie bestaat uit vloeren, balken en kolommen. Dit garandeert dat de woningen en werkruimtes gemakkelijk aanpasbaar zijn aan veranderende behoeften in de toekomst.
Versterking biodiversiteit
De impact van verstedelijking op mens en milieu is duidelijk zichtbaar, van wateroverlast tot hittestress en toenemende CO2-uitstoot. Tegelijkertijd wordt het leefgebied van vogels, bijen, vlinders en andere insecten door dezelfde ontwikkeling steeds verder ingeperkt. Het versterken van de biodiversiteit is een essentieel onderdeel van de visie van NICE en vormt een onlosmakelijk onderdeel van alle ontwikkelingen.
De NICE Tower draagt bij aan een gezond leefklimaat met een natuurinclusief ontwerp, ontwikkeld in samenwerking met stadsecologen en biologen. Op verschillende verdiepingen zijn plantenbakken en groene terrassen geïntegreerd, specifiek ontworpen om lokale flora en fauna te ondersteunen. Nestkasten, die zorgen voor een veilig onderkomen voor vogels en insecten, zijn onderdeel van het ontwerp, waarmee de toren bijdraagt aan de versterking van de biodiversiteit in de stad.
Betaalbaarheid, sociale inclusiviteit en gezondheid
Naast duurzaamheid speelt ook sociale cohesie een belangrijke rol in de NICE Tower. Eenzaamheid is een groeiend probleem dat alle leeftijden treft en niet alleen emotionele, maar ook serieuze gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Vooral onder jongeren is er de afgelopen jaren sprake van een sterke toename van eenzaamheid.
In veel steden is het voor mensen met een middeninkomen steeds lastiger om een betaalbare woning te vinden. Leraren, politieagenten en zorgverleners vormen ‘het fundament van de stad’ en moeten in de stad kunnen blijven wonen.
NICE creëert daadwerkelijk een diverse gemeenschap door een mix van koop- en huurwoningen in verschillende prijscategorieën aan te bieden, zodat ook mensen met essentiële maatschappelijke functies een plek vinden in de stad.
Daarnaast dragen gedeelde faciliteiten, zoals mobiliteitsdiensten, klusruimtes, moestuinen en sociale ontmoetingsplekken, bij aan een hechte gemeenschap en bevorderen ze het welzijn en de gezondheid van de bewoners. Door specifieke ruimtes in het gebouw te reserveren voor ontmoeting en verbinding, bieden we ruimte aan lokale initiatieven die niet alleen de bewoners, maar ook de bredere buurt ten goede komen.
Op de begane grond en centrale verdiepingen zijn diverse maatschappelijke functies voorzien, zoals co-working spaces, een bikebar, kinderopvang, een filmzaal, een buurthuis en horecavoorzieningen. Deze voorzieningen dragen bij aan de levendigheid van zowel het gebouw als de omliggende buurt.
De haalbaarheid van shared values
De NICE Tower is niet alleen een ambitieus project, maar ook een voorbeeld van hoe duurzaamheid en financiële haalbaarheid hand in hand kunnen gaan.
Empathie, doortastendheid en volledige transparantie kenmerken de werkwijze van NICE Developers. NICE gelooft niet in winstmaximalisatie binnen de woningbouwsector; in plaats daarvan wordt er bewust gekozen voor het cappen van winsten. Het overgebleven geld wordt herinvesteerd in het ontwerp, de woonkwaliteit, bereikbaarheid en maatschappelijke waarden. Daar komt nog bij dat we in samenwerking met Climate Clean Up de opgeslagen CO2 kunnen verwaarden, wat de haalbaarheid van de businesscase versterkt. Dit unieke perspectief op shared values in plaats van enkel shareholder values zorgt ervoor dat hun projecten financieel haalbaar zijn.
NICE neemt het opschalen van circulaire houtbouw serieus en maakt gebruik van bewezen technologieën en gecertificeerde houtbouw systemen, ondersteund door maar liefst acht Europese second opinions. Met succesvolle voorbeelden laat NICE zien dat gestapelde ambities realistisch zijn. NICE nodigt anderen uit om samen te werken aan projecten op basis van shared values.
“Laten we de handen ineenslaan en samen bouwen aan deze toekomst. Onze gezamenlijke missie is helder: het creëren van een toekomst waarin volgende generaties veilig en duurzaam in onze steden kunnen wonen.”
NICE Developers
NICE Tower is een ontwikkeling van NICE Developers en ontworpen door Mei architects and planners. Pieters Bouwtechniek is betrokken als adviseur voor de hoofddraagconstructie; Merosch is verantwoorlijk voor de Paris Proof berekeningen.