Logo NICE Developers

Bouw SAWA van start

22 november 2022

v.l.n.r.: Eric Dijkhuizen (Tuin op de Pier), Freek Boeijen (Focus Real Estate), Jos Melchers (Gemeente Rotterdam), Robert Winkel (Nice Developers + Mei architects and planners), Mark Compeer (Nice Developers), Bianca Seekles (ERA Contour), Jeroen Heijdra (ERA Contour) Wim Verschoor (ERA Contour), Ron Zwinkels-Machielsen (bewoner SAWA) – Fotograaf: © Jerry Lampen

De bouw van SAWA – het allereerste circulaire houten woongebouw van 50 meter hoog in Nederland – is begonnen. Op een feestelijke bijeenkomst op 18 november is het symbolische startsein gegeven voor de bouw van dit iconisch woongebouw op de Rotterdamse Lloydpier. Een bewoner van SAWA, de gemeente Rotterdam, de ontwikkelaars van Nice Developers en ERA Contour, Mei architects & planners en de belegger Focus Real Estate vulden samen een speciale SAWA plantenbak met een selectie van planten die uiteindelijk op de groene terrassen van het gebouw een plek krijgt. Deze plantenbak is overhandigd aan Tuin op de Pier, een groen buurtinitiatief direct naast de bouwplaats. Zij beheren de plantenbak totdat SAWA gereed is. De verwachting is dat dit eind 2024 zal zijn.

Inclusief voor bewoners en vogels, vlinders en bijen

In SAWA komen 50 middenhuur woningen, 20 vrije sector huurwoningen en 39 koopwoningen. Alle nieuwe bewoners wonen straks in een duurzaam houten gebouw vol groen. Maar liefst 700 strekkende meter aan plantenbakken met 19 verschillende soorten planten vind je straks terug in de gevels en op het dek van SAWA. Evenals een veelheid aan leefplekken voor vogels, vlinders en bijen. Dankzij deze flora en fauna versterkt SAWA de biodiversiteit en takt het aan op de bestaande ecologische structuur van de omgeving. Juist in de stedelijke en grotendeels stenige omgeving van het Lloydkwartier is SAWA daarmee van meerwaarde voor de hele wijk.

Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen:

Over een paar jaar staat op de Loydpier de eerste houten woontoren van Rotterdam met heel veel groen. SAWA is hét bewijs dat het mogelijk is om een duurzaam gebouw neer te zetten met betaalbare huizen dat ook nog eens circulair gebouwd wordt. Dat is gewoon nog niet eerder gedaan in deze stad.

Bouwen in hout op unieke wijze
SAWA wordt voor 90 procent van CLT (cross laminated timber) gemaakt. Het gebruik van beton wordt tot een minimum beperkt. Dat is bijzonder, want op de vloeren van CLT wordt normaal gesproken beton gestort, maar niet bij SAWA. “Op de CLT-vloeren in SAWA gebruiken we droge ballast, zodat het gebouw volledig circulair en dus losmaakbaar is. Dat is uniek voor een houten gebouw van 50 meter hoog”, legt Robert Winkel van Nice Developers en Mei architects & planners uit.

“SAWA is een bijzonder innovatief project. Doordat SAWA van hout wordt gebouwd, stoot het geen CO2 uit, maar slaat het juist CO op. Alleen al met de bouw van SAWA wordt 5.000 ton CO2 opgeslagen. Daarmee leveren we een enorme bijdrage de reductie van CO2 en dus aan het tegengaan van de klimaatverandering,”

directeur bij ERA Contour, Jeroen Heijdra

De CLT-delen worden grotendeels prefab aangeleverd en vervolgens gemonteerd op de bouwplaats. Dit zorgt voor minder handelingen op de bouwplaats zelf, waardoor er weinig overlast is en schoon kan worden gebouwd.

Voor 1 SAWA boom komen er 4 terug

“Het hout voor SAWA is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Duitsland. In het bos worden volgroeide bomen geselecteerd voor de kap en alleen deze bomen worden verwijderd. Het bos en de biodiversiteit ter plaatse blijft zo in stand. Voor elke boom die nodig is voor de bouw van SAWA, worden vier verschillende soorten bomen terug geplant,” vertelt Mark Compeer van Nice Developers.

Prijswinnend project

Nog voor SAWA er staat, wint het project meerdere prestigieuze internationale architectuurprijzen. ‘Deze internationale waardering sterkt ons team dat we echt met iets bijzonder bezig zijn’, aldus Robert Winkel. ‘De overtuiging en daadkracht om een revolutionair concept als SAWA niet alleen te ontwerpen, maar ook te realiseren wordt gevoed door de ambitie om bij te dragen aan het reduceren van CO2 uitstoot, versterken van de biodiversiteit, het behalen van (inter)nationale klimaatdoelen én om tegelijkertijd betaalbare woningen te creëren. We ontwikkelen met SAWA een nieuw icoon voor de stad Rotterdam. Een voorbeeld voor toekomstige generaties bouwers en ontwikkelaars.’

Samenwerkende partners

Nice Developers en TBI-onderneming ERA Contour ontwikkelen SAWA. ERA Contour is ook verantwoordelijk voor de bouw van SAWA. Mei architects and planners heeft opdracht gekregen om dit appartementengebouw te ontwerpen. Focus Real Estate is de belegger van de huurwoningen.

Meer informatie over SAWA of over woningen die nog te koop zijn in het project vind je op www.woneninsawa.nl.

Persfoto: ©JerryLampen
Impressies: ©Beeldenfabriek + ©Mei architects and planners
Video: AMMO

Delen op:

Event
SAWA
Work in progress

De hand schudden?

Ben je benieuwd naar ons antwoord op jouw probleem? Aarzel niet en neem contact op. In ons eigen cafe NICE Place serveren we je met liefde een bakkie pleur, vers biertje en onze vooruitstrevende aanpak. Mail naar info@nicedevelopers.nl voor een afspraak.

Contact

NICE Concept

Lees en leer meer over ons unieke NICE concept. Het is duurzamer, circulair, flexibel én… gecertificeerd! Bereid je voor op meer impact.

Lees meer