Logo NICE Developers

Column: Bouw Paris Proof

23 november 2023

Auteur: Mark Compeer

In ons kantoor café NICE Place ontvangen we zeker twee à drie keer per week groepen voor een zogenaamde SAWA Experience. Tijdens deze presentaties praten wij de blaren op onze tong door te verkondigen dat je vandaag de dag alleen nog maar houtbouw projecten moet oppakken. De vaak erg geïnteresseerde toehoorders zijn actief bij gemeenten, zijn investeerders/beleggers, woningcorporaties, dan wel andere ontwikkelaars en bouwers.

In beginsel vertellen we weinig nieuws: door te bouwen in beton stoot je CO2 uit. Bouw je in hout, dan sla je juist meer CO2 op dan dat je uitstoot. Oftewel je bouwt CO2 negatief (en dat is dan weer positief).

Met SAWA laten we daarbij zien dat het mogelijk is om zelfs ambities te stapelen. Je kunt in hout bouwen én je kunt circulair bouwen én je kunt een bijdrage leveren aan de biodiversiteit én je kunt ruimte bieden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samenleven én het allerbelangrijkste, je kunt dit ook nog combineren met middenhuurwoningen en zelfs sociale huurwoningen.

En dan, beste gemeenten, investeerders, corporaties, ontwikkelaars en bouwers, daar gaat het bij jullie vaak mis. Deze gestapelde ambities zijn namelijk geen “NICE to haves”, het zijn “MUST haves”!

Laat ik ingaan op één van deze waarden: Paris Proof bouwen. Wij (ja ook jij) hebben in Parijs de afspraak gemaakt dat we in 2050 onder de 1,5 graad temperatuurstijging blijven. Het harde feit is dat als we doorgaan met bouwen in beton, we als bouwsector in 2027 al door de grens van de 1,5 graag heen gaan! En hiermee zadelen we onze volgende generaties met een groot probleem op. Helaas zijn weinig partijen zich hiervan bewust, laat staan dat ze hier actief aan werken.

Bij corporaties is meestal een enkeling verantwoordelijk voor houtbouw, terwijl de rest doorbouwt in beton. Gemeenten durven geen houtbouw te eisen in tenders, omdat de juristen van de afdeling inkoop dit “een bovenwettelijke eis” vinden. Onze collega ontwikkelaars/bouwers verkondigen onzin dat houtbouw 10%-15% duurder is dan betonbouw en dat het écht niet haalbaar is. We kunnen ons deze houding niet langer meer permitteren. Als bedrijf en als mens ben je verplicht om bij te dragen aan de Parijs doelstellingen. In onze sector is 2027 morgen en dat betekent dat we er vandaag alles aan moeten doen om de CO2 uitstoot zoveel mogelijk te reduceren. Gemeenten en corporaties moeten het roer omgooien en vanaf nu alleen nog maar vragen om Paris Proof gebouwen. Onze collega ontwikkelaars en bouwers moeten aan hun aandeelhouders uitleggen dat ze niet meer door kunnen gaan met het maximeren van hun winsten ten koste van het klimaat. Houtbouw is niet meer duurder dan bouwen in beton, dus waar wachten we nog op?

Met SAWA laten we zien het wél kan. SAWA wordt nu gebouwd en nieuwe NICE projecten zijn onderweg. Dus lieve gemeenten, corporaties, collega ontwikkelaars en bouwers: neem je verantwoordelijkheid. Ontwikkel projecten op basis van “shared values”, maak ze Paris Proof en bouw aan een betere toekomst voor mens en klimaat!

NICE Column serie

Met enige regelmaat, schrijft Mark Compeer een column over wat hem persoonlijk en NICE bezig houdt, inspireert, verbaast of stoort als het gaat om de ontwikkelingen en actualiteiten binnen hun vakgebied. Mark trapt de nieuwe NICE column serie deze week af met een dringende oproep aan gemeenten, corporaties, collega ontwikkelaars en bouwers om hun ogen te openen en te kiezen voor Paris Proof bouwen.

Wil je meer weten over Paris Proof bouwen en het NICE Buildings concept? Maak een afspraak met NICE. Mail naar pr@nicedevelopers.nl

Delen op:

Paris proof

De hand schudden?

Ben je benieuwd naar ons antwoord op jouw probleem? Aarzel niet en neem contact op. In ons eigen cafe NICE Place serveren we je met liefde een bakkie pleur, vers biertje en onze vooruitstrevende aanpak. Mail naar info@nicedevelopers.nl voor een afspraak.

Contact

NICE Concept

Lees en leer meer over ons unieke NICE concept. Het is duurzamer, circulair, flexibel én… gecertificeerd! Bereid je voor op meer impact.

Lees meer