Logo NICE Developers

SAWA wint ARC20 innovatie award Jury ARC20: “Sawa is zoals de toekomst eruit ziet.”

16 november 2021

Tijdens een feestelijke live uitzending vanuit de Mediahaven in Amsterdam werden afgelopen donderdag de winnaars bekend gemaakt van de ARC20 Awards. SAWA, ontwikkeld door Nice Developers en ERA Contour en ontworpen door Mei architects and planners, werd door de vakjury unaniem verkozen tot winnaar van de ARC20 Innovatie Award.

Namens de jury legde architect Marc Koehler uit dat de genomineerden zijn geselecteerd op hun vermogen om ogen te openen voor een andere benadering van architectuur en design. Innovatie moet volgens de jury niet een klein stapje in de goede richting zijn. “Sawa zet een radicale verandering in beweging”, aldus Koehler.

Uit het juryrapport:

SAWA is relevant en veelbelovend vanwege de schaal van de houtbouw. Het wordt het meest innovatieve, hoogste houten gebouw van Nederland. Dit is een nieuw concept, slim en esthetisch, energiebesparend en mogelijk het tipping point in de houtbouwrevolutie.

Het juryrapport bevestigt dat SAWA op meerdere fronten innovatief is. SAWA onderscheidt zich in eerste instantie op het gebied van hoogbouw in CLT (Cross Laminated Timber) door onder meer de vloerconstructie uit te voeren zonder toevoeging van beton. Het is een bottom-up ontwikkeling door Nice Developers, ERA Contour en Mei, gebaseerd op verticale ketenintegratie en met de focus op een groep toekomstige bewoners die meepraat. SAWA is installatie-arm ontworpen op het principe van Open Bouwen, wat optimale flexibiliteit oplevert. Het woonprogramma wordt een mix van betaalbare middenhuur en duurdere woningen. Er komen diverse voorzieningen in de plint van het gebouw, en het dek zal als een groene verbinder tussen gebouw en omliggend groen (zoals de bestaande buurttuin) van toegevoegde waarde zijn voor zowel de bewoners als de omwonenden.

Daarnaast is SAWA een voorloper in innovatie op het gebied van natuur inclusief bouwen. De manier waarop het gebouw de biodiversiteit in de wijk bevordert – middels een scala aan ecologische voorzieningen (zoals een biodiversiteit dak, een afgestemd groenplan voor de balkons en 40 dierenwoningen) – is uniek in Europa.

Foto: Mark Compeer (Nice) en Robert Platje (Mei) nemen de ARC20 award in ontvangst

Over de ARC awards

ARC Awards is een initiatief van ‘De Architect’ in samenwerking met partners en heeft inmiddels een vaste plaats verworven in het Nederlandse architectuurlandschap. De ARC Awards belichten het allerbeste werk in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie, jong talent en oeuvre. Uit ruim 350 inzendingen kozen onafhankelijke vakjury’s in zes categorieën de winnende projecten.

De jury van de ARC20 Innovatie Award bestaat dit jaar uit Marc Koehler (MKA; juryvoorzitter), Antoine van Erp (Matter Makers), Dirk van den Heuvel (TU Delft), Robert van Ieperen (Fakton) en Marianne Lahr (de Architect, secretaris).

Delen op:

Awards
SAWA

De hand schudden?

Ben je benieuwd naar ons antwoord op jouw probleem? Aarzel niet en neem contact op. In ons eigen cafe NICE Place serveren we je met liefde een bakkie pleur, vers biertje en onze vooruitstrevende aanpak. Mail naar info@nicedevelopers.nl voor een afspraak.

Contact

NICE Concept

Lees en leer meer over ons unieke NICE concept. Het is duurzamer, circulair, flexibel én… gecertificeerd! Bereid je voor op meer impact.

Lees meer