Logo NICE Developers

SAWA in documentaire Grijsgroen

30 november 2022

Documentairemaker Rik van der Linden gaat in de serie Grijsgroen samen met stadsecologen en groene Rotterdammers op expeditie om de groene stadsnatuur tot leven te brengen.

In aflevering 3 ‘Bouwen voor het leven’ spreekt hij met Robert Winkel en stadsecoloog Niels de Zwarte over SAWA en hoe de ontwikkelaar en architect kunnen bijdragen aan het verbeteren van de leefbaarheid van de stad voor mens en dier.

Sommige ontwikkelaars zien natuur-inclusief bouwen als noodzakelijk kwaad, maar dat geldt niet voor Nice. Nice werkt intensief samen met Bureau Stadsnatuur, stadsecoloog Niels de Zwarte, om SAWA zo natuur-inclusief mogelijk te maken. Niet omdat het moet, maar omdat we dat willen.

Een gebouw neemt heel veel weg, dus je moet er heel veel voor terug geven, vindt Robert Winkel:

Natuur-inclusief bouwen is niet een aspect, dat je erbij doet. Het optimum van natuur-inclusief bouwen is het complete plaatje. Het ene geven en heel veel dingen nemen is echt van de vorige eeuw.
De opgave is namelijk veel breder en het gaat om het complete plaatje: we moeten betaalbare woningen maken, CO2 uitstoot reduceren door in hout te bouwen, het delen integreren om eenzaamheid te voorkomen én we moeten de biodiversiteit verbeteren.

Niels de Zwarte pleit voor meer ecocentrisch bouwen in plaats van egocentrisch.
Hoe kun je voor alle levende soorten een plek maken waar je wilt wonen en waar het leefbaar is. Hoe kunnen we zoveel mogelijk natuur maken in de stad en hoe past de mens daarin? Rik van der Linden ziet een toekomst, waarin we van natuur-inclusieve stad gaan naar een mens-inclusief natuurgebied.
Robert Winkel vindt dat de bouwsector radicaal moet veranderen. En daar moeten we met zijn allen om vragen. Het kan, dus waarom niet?

Kijk de volledige serie van Grijsgroen op de website van Grijsgroen: grijsgroen.org

Delen op:

Publicatie
SAWA

De hand schudden?

Ben je benieuwd naar ons antwoord op jouw probleem? Aarzel niet en neem contact op. In ons eigen cafe NICE Place serveren we je met liefde een bakkie pleur, vers biertje en onze vooruitstrevende aanpak. Mail naar info@nicedevelopers.nl voor een afspraak.

Contact

NICE Concept

Lees en leer meer over ons unieke NICE concept. Het is duurzamer, circulair, flexibel én… gecertificeerd! Bereid je voor op meer impact.

Lees meer