Logo NICE Developers

SAWA schoenen voor Minister Hugo de Jonge

06 september 2022

Tijdens een werkbezoek van Minister Hugo de Jonge van VRO op maandag 5 september, georganiseerd door de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus), verraste Robert Winkel de Minister met een paar originele SAWA klompen. Hierbij lichtte hij het concept van SAWA toe en benadrukte dat de bouwopgave niet alleen gaat om tempo maken en veel bouwen, maar vooral ook om een duurzaam resultaat en een leefbare, betaalbare stad.

Foto: Robert Winkel overhandigt de SAWA klompen aan Minister Hugo de Jonge

Het bezoek aan de architectenbranche stond in het teken van het beter benutten van ontwerpkracht en de noodzakelijke samenwerking in de keten voor de grote maatschappelijke opgaven. De Minister bezocht samen met de BNA en betrokken architecten twee projecten in Rotterdam: Little C en Fenix I. Het tweede project toont een fraaie combinatie van hergebruik, durf, goeie architectuur en dito samenwerking, met de architect als spil en is net als SAWA ontworpen door Mei architects and planners.

Foto: Fenix I op Katendrecht ontworpen door Mei architects and planners ©Marc Goodwin

‘Het zijn fantastische voorbeelden, die mij inspireren’, aldus de Jonge.

De BNA-delegatie gaf hem nadrukkelijk de boodschap mee ook in zijn beleid te stimuleren dat ontwerpkracht en ontwerper aan de voorkant meerwaarde hebben, gezien de complexe opgaven voor ons allemaal. Dat stedelijke verdichting kán en door te verbeelden, verbinden en vernieuwen nieuwe oplossingen mogelijk zijn. En dat duurzaam en circulair moet en kan, ook met het benutten van standaardisering en industrialisering.

En als er één voorbeeldproject is waar dit alles in samen komt, dan is het wel SAWA. Vanaf het begin van het proces van de ontwikkeling werkt Nice en ERA Contour nauw samen met Mei architects and planners, om samen tot een grensverleggend project te komen. Dit houten circulaire woongebouw van 50 meter hoog, wordt ook wel het ‘Gezondste gebouw van Nederland’ genoemd. Met SAWA laten we zien dat het mogelijk is om op grote schaal seriematig te bouwen, met oog voor optimale kwaliteit, duurzaamheid, circulariteit en (natuur)inclusiviteit.

‘Zo’n hoog gebouw van hout, ik vind het fascinerend’, klonk de reactie van De Jonge.

Impressie: SAWA Rotterdam

Het revolutionaire SAWA is een belangrijke stap in de duurzaamheidsdoelstellingen en luidt een nieuw tijdperk van bouwen in. Hoe mooi zou het zijn als dit als nieuwe standaard in het landelijke beleid wordt opgenomen! De Minister nam afscheid met de oproep om zijn beleidsambitie Mooi Nederland met elkaar op te pakken, en: ‘blijf me uitnodigen’. Kortom, de uitnodiging naar de bouwplaats van SAWA in het komende voorjaar staat.

Foto: Robert Winkel en Mark Compeer met de SAWA klompen, speciaal gemaakt voor Minister Hugo de Jonge

Delen op:

Publicatie
SAWA

De hand schudden?

Ben je benieuwd naar ons antwoord op jouw probleem? Aarzel niet en neem contact op. In ons eigen cafe NICE Place serveren we je met liefde een bakkie pleur, vers biertje en onze vooruitstrevende aanpak. Mail naar info@nicedevelopers.nl voor een afspraak.

Contact

NICE Concept

Lees en leer meer over ons unieke NICE concept. Het is duurzamer, circulair, flexibel én… gecertificeerd! Bereid je voor op meer impact.

Lees meer