Logo NICE Developers

SAWA: wonen in hout én energieneutraal Eneco levert “zon op afstand”, SAWA heeft een EPC van 0

12 oktober 2021

Het is officieel.. SAWA heeft straks een EPC van 0! We zijn trots op de samenwerking die we met Eneco aan gaan om SAWA van duurzame energie te voorzien. Door de zonnepanelen op SAWA en ‘op afstand’ maken we SAWA energieneutraal.

Foto: Eneco en Nice Developers tekenen voor een duurzame samenwerking

SAWA is niet alleen het gezondste gebouw van Nederland, SAWA is nu ook energieneutraal. Naast de levering van warmte en koude voor de woningen, levert het Rotterdamse Eneco “zon op afstand”. Dit zorgt ervoor dat SAWA een energieprestatiescore (EPC) van nul heeft, zelfs al gedurende het bouwproces. Eneco, ERA Contour en Nice Developers ondertekenen de overeenkomst voor de energiediensten op de Rotterdamse Lloydpier. Focus Real Estate, de eindbelegger die de betaalbare huurwoningen in SAWA verwerft, maakt deze investering mogelijk.

Op deze locatie met uitzicht op de Nieuwe Maas start eind dit jaar de voorbereiding van de bouw van het eerste volledig houten woongebouw van 50 meter hoog in Rotterdam. Eneco voorziet SAWA van warmte en koude. Daarmee voldeed SAWA al aan de wettelijke energieprestatie eisen, waarbij SAWA tenminste een EPC van 0,4 moest halen. Ontwikkelaar en belegger legden de lat nog hoger en gingen voor de ambitie om een EPC van 0 te halen.

Bij hoge gebouwen zoals SAWA zijn er veel woningen en is er relatief gezien weinig dak beschikbaar om zonnepanelen op te plaatsen. Er is een passend alternatief gerealiseerd door binnen een straal van 10 kilometer de benodigde zonnepanelen op afstand te plaatsen. Hiermee heeft Eneco voor SAWA een EPC van 0 weten te realiseren, waardoor SAWA als gebouw energieneutraal is, zowel na realisatie als tijdens de bouw.

Voor een duurzame stad

Eneco is als Rotterdams energiebedrijf nauw verbonden met de stad en heeft de ambitie om in 2035 klimaatneutraal te worden. In eigen activiteiten én in de energie die aan klanten wordt geleverd. Dit sluit perfect aan op de ambities van SAWA. Naast het versnellen van de energietransitie voor de bestaande bouw, werkt Eneco ook aan de duurzame ontwikkeling van nieuwbouwprojecten.

SAWA energiezuinig gebouw

Na oplevering wekt SAWA zelf de energie op die het nodig heeft voor de gemeenschappelijke voorzieningen. De zonnepanelen op het dak voeden o.a. de lift, de verlichting op de galerijen én de elektrische deelauto’s en fietsen. De zonne-energie die overblijft wordt terug geleverd aan het net en zorgt voor een verlaging van de energielasten.

Delen op:

Partnership
SAWA

De hand schudden?

Ben je benieuwd naar ons antwoord op jouw probleem? Aarzel niet en neem contact op. In ons eigen cafe NICE Place serveren we je met liefde een bakkie pleur, vers biertje en onze vooruitstrevende aanpak. Mail naar info@nicedevelopers.nl voor een afspraak.

Contact

NICE Concept

Lees en leer meer over ons unieke NICE concept. Het is duurzamer, circulair, flexibel én… gecertificeerd! Bereid je voor op meer impact.

Lees meer