Logo NICE Developers

SAWA wint Architizer A+ Sustainability Awards

03 mei 2023

SAWA is verkozen tot de Popular Choice winnaar in de 2023 Architizer A+ Sustainability Award. Een prestigieuze jury van vooraanstaande duurzaamheidsexperts uit de hele wereld beoordeelde alle ingediende projecten en selecteerde vijf finalisten in de categorie “Unbuilt Sustainable Residential Project”. Voor de prijs werden duizenden stemmen geteld die de lezers van Architizer van 1 tot 12 mei hadden uitgebracht en SAWA werd als beste project aangewezen.

De recentste collectie van A+ Awards winnaars vormt een dynamische eerbetoon aan ‘s werelds meest innovatieve en impactvolle hedendaagse design. Om het essentiële werk van architecten in de strijd tegen de klimaatcrisis te weerspiegelen, introduceerde het programma van de 11e jaarlijkse Architizer Awards dit jaar een nieuwe reeks Sustainability Awards. We zijn trots dat Mei architects and planners, de architect van SAWA, deze prijs is toegekend namens het hele projectteam van SAWA.

Bekijk hier de volledige lijst Architizer A+ Awards winnaars

Eerste in Europa: volledig hout & circulair

Nog ruim voordat de bouw van SAWA is voltooid, gaat de stroom van prijzen voor dit revolutionaire ontwerp door. Deze onderscheiding is de 9e award na het succes van het project bij onder meer het World Architecture Festival, de Architecture Masterprize, MIPIM / Architectural Review Future Project Awards, Iconic awards for Innovative Architecture en Green Good Design Awards.

“The latest collection of A+Awards winners forms a vibrant celebration of the world’s most innovative and impactful contemporary design.”

Architizer Editors

SAWA is ontwikkeld vanuit de drive en het hoge ambitieniveau om een zero-carbon gebouw te creëren dat bijdraagt aan het oplossen van de klimaatcrisis en een gezonde toekomst. De realisatie van SAWA betekent een belangrijke stap in de richting van internationale duurzaamheidsdoelstellingen en bewijst dat de bouw anders kan. SAWA, ook wel “het gezondste gebouw” van Nederland genoemd, voegt waarde toe aan buurt en stad in de breedste zin van het woord. Deze “gedeelde waarden” hebben betrekking op CO2-opslag door houtbouw, het versterken van de biodiversiteit, gemeenschappelijke ruimtes waaronder de moestuin op het dek en het maken van een circulair gebouw met betaalbare woningen, waar mensen voor elkaar en voor de natuur zorgen. Het project omvat 109 woningen, met ruime groene terrassen van gemiddeld 40 m2 per woning, waarvan 50 middenhuurwoningen. Het woonconcept wordt verrijkt door verschillende gedeelde functies – zoals gedeelde mobiliteit, gereedschap en een moestuin op een openbaar dek – waardoor een levendige en zorgzame community wordt aangewakkerd. De technische innovatie zit in het gecertificeerde Nice bouwsysteem, waarvan SAWA het eerste aantoonbare en gerealiseerde voorbeeld is. Daarmee is SAWA het eerste volledig uit hout opgetrokken en circulaire woongebouw van 50 meter hoog in Europa.

Over de A+ Sustainability Awards

De Architizer A+ Awards is het grootste award programma gericht op het aanmoedigen en vieren van de beste architectuur van het jaar. Dit jaar introduceerde Architizer de nieuwe A+ Sustainability Awards. De ontwerp- en bouwindustrie is verantwoordelijk voor bijna 40% van de koolstofuitstoot wereldwijd. Hoewel de meeste architecten en ontwikkelaars het erover eens zijn dat we moeten werken aan meer duurzame bouwpraktijken, is het een uitdaging om een universele maatstaf voor duurzaamheid voor architectuur wereldwijd vast te stellen. Er zijn vele manieren waarop een gebouw als “groen” kan worden beschouwd, en een breed scala aan definities voor “duurzaam ontwerp”, afhankelijk van een groot aantal factoren, waaronder geografie, regelgeving van nationale en lokale overheden, lokale klimaat- en milieukenmerken, sociaaleconomie, gemeenschapscultuur en meer.

De nieuwe A+ Sustainability Awards bekronen architectuur- en ontwerpbureaus die actief werken aan een duurzamere gebouwde omgeving en richten zich op het onderscheiden van projecten die de grenzen verleggen en een positief precedent vormen voor groenere bouwpraktijken in hun specifieke regio en de rest van de wereld. Een prestigieuze jury van vooraanstaande duurzaamheidsexperts uit de hele wereld heeft alle ingediende projecten beoordeeld en vijf finalisten geselecteerd, waaronder SAWA, in de categorie “Unbuilt Sustainable Residential Project”.

Delen op:

Awards
SAWA

De hand schudden?

Ben je benieuwd naar ons antwoord op jouw probleem? Aarzel niet en neem contact op. In ons eigen cafe NICE Place serveren we je met liefde een bakkie pleur, vers biertje en onze vooruitstrevende aanpak. Mail naar info@nicedevelopers.nl voor een afspraak.

Contact

NICE Concept

Lees en leer meer over ons unieke NICE concept. Het is duurzamer, circulair, flexibel én… gecertificeerd! Bereid je voor op meer impact.

Lees meer